top of page
Brain Bioelectric Activity

Raport Etapa 1 - 2022

Obiectivul principal al proiectului MEDEXIBD consta in dezvoltarea unei noi tehnologii de laborator in ceea ce priveste sinteza de forme farmaceutice utilizate in tratamentul Bolilor Instestinale Inflamatorii (IBD). Conform schemei de realizare a proiectului, obiectivul principal al cercetărilor întreprinse în prima etapa de derulare l-a reprezentat “Dezvoltarea unei noi tehnologii/model experimental pentru modificarea la nivel de laborator a HNT si β-CDX ce sunt utilizate la sinteza sistemelor cu eliberare controlata a medicamentelor sensibile la pH“.

Coordonatorul CO UPB a realizat modificarea haloisitului cu diferite tipuri de agenti de cuplare precum (dimetil-di(metacriloxi – 1 – etoxi) silan, 3-(dietoxi(metil)silil)propil metacrilat), hidroxietilenmetacrilat. Impreuna cu partenerul P1 ICECHIM Bucuresti, CO UPB a testat si caracterizat fizico-chimic (analize spectrale FTIR, XPS, RMN, analize termice DSC, TGA, analize dimensionale DLS, analize texturale BET si analize de difractie X -XRD) probele sintetizate si anume: haloisit nemodificat (notat H0); haloisit modificat cu grupari functionale metacrilat (H1 – modificat cu HEMA; H2 – modificat cu 3-(dietoxi(metil)silil)propil metacrilat); H3 – modificat cu dimetil-di(metacriloxi – 1 – etoxi) silan). Toate analizele au confirmat functionalizarea haloisitului (HNT) cu diversi agenti de silanizare cu grupari metacrilat, ceea ce atesta rezultate morfologice excelente pentru indeplinirea obiectivelor proiectului.

Coordonatorul CO UPB a realizat modificarea β-CDX cu grupari functionale metacrilice realizata printr-o reacÈ›ie în două etape: prima etapa reprezintă reacÈ›ia grupărilor hidroxil din ciclodextrină cu un capăt al hexametilendiizocianatului care apare odată cu formarea legăturii uretanice urmată în a doua etapă de reacÈ›ia celuilalt capăt de la izocianaÈ›i grefaÈ›i pe β-CDX cu trimetilpropan trimetacrilat si polietilen glicol dimetacrilat. Impreuna cu partenerul P1 ICECHIM Bucuresti, CO UPB a testat si caracterizat fizico-chimic (analize spectrale FTIR, XPS, RMN, HPLC analize termine DSC, TGA) probele sintetizate si anume: β-CDX nemodificat (notat B0); β-CDX modificat cu trimetilpropan trimetacrilat (B1); CDX modificat cu polietilen glicol dimetacrilat (B2). Toate analizele au confirmat confirmat modificarea β-CDX cu diversi agenti cu grupari metacrilat, ceea ce atesta rezultate morfologice excelente pentru indeplinirea obiectivelor proiectului.

​

In concluzie, echipa de cercetare a proiectului MEDEXIBD (CO, P1 si P2) a indeplinit obiectivele propuse pentru Etapa 1/2022 a proiectului MEDEXIBD iar gradul de realizare al obiectivelor si rezultatelor propuse a fost de 100%.

​

​

Raport Etapa 2 - 2023

Obiectivul principal al proiectului MEDEXIBD consta in dezvoltarea unei noi tehnologii de laborator in ceea ce priveste sinteza de forme farmaceutice utilizate in tratamentul Bolilor Instestinale Inflamatorii (IBD). Conform schemei de realizare a proiectului, obiectivul principal al cercetărilor întreprinse în prima etapa de derulare l-a reprezentat “Dezvoltarea unei noi tehnologii/model experimental pentru modificarea la nivel de laborator a HNT si β-CDX ce sunt utilizate la sinteza sistemelor cu eliberare controlata a medicamentelor sensibile la pH“.

Coordonatorul CO UPB a realizat incapsularea substantei active in compusii metacrilati sintetizati in etapa 1 a proiectului : haloisit modificat cu dimetil-di(metacriloxi – 1 – etoxi) silan si β-ciclodextrina modificata trimetilolpropan trimetacrilat (HNT-DDM1ES βCD - TMPTM); haloisit modificat cu dimetil-di(metacriloxi – 1 – etoxi) silan si β-ciclodextrina modificata cu polietilenglicol dimetacrilat (HNT-DDM1ES β-CD - PEGdm); haloisit modificat cu 3[dietoxi(metil)silil]propil metacrilat si β-ciclodextrina modificata trimetilolpropan trimetacrilat (HNT-3DMSPM βCD - TMPTM); haloisit modificat cu 3[dietoxi(metil)silil]propil metacrilat si β-ciclodextrina modificata cu polietilenglicol dimetacrilat (HNT-3DMSPM β-CD - PEGdm). Impreuna cu partenerul P1 ICECHIM Bucuresti, CO UPB a testat si caracterizat fizico-chimic (analize spectrale UV-VIS, RMN, XPS, FTIR; analize termice DSC, TGA; analize dimensionale DLS, potential Zeta; analize texturale BET si analize de difractie X -XRD) probele cu mesalazina incapsulata.

Dupa realizarea incapsularii subtantei active in compusii metacrilati a urmat etapa de selectare a probelor cu eficienta de incapsulare cea mai mare, analizele realizandu-se mai departe pe probele HNT; HNT-5ASA; HNT-DDM1ES; HNT-DDM1ES – 5ASA; HNT-DDM1ES βCD – TMPTM; HNT-DDM1ES βCD – TMPTM – 5ASA.

In urmatoarea etapa a fost realizata polimerizarea gruparilor metacrilat, cu ajutorul radiatiilor UV-VIS, realizand astfel cuplarea dintre componenta anorganica si cea organica rezultand o acoperire a componentei anorganice si implicit a fost marita sensibilitatea la variatii de pH obtinandu-se un sistem inteligent de eliberare a mesalazinei. Procesul de polimerizare a fost pus in evidenta de CO UPB si P1 ICECHIM prin caracterizarea fizico-chimica (analize spectrale: XPS, FTIR, XRD, RMN; analize termice: DSC, TGA; analize dimensionale: DLS, potential zeta; analize texturale: BET; analize morfologice: SEM).

Pentru a selecta probele optime pentru a fi utilizate ca sisteme cu eliberare de mesalazina sensibile la pH CO UPB a realizat testarea in vitro pe celule macrofage si intestinale. Probele cu cele mia bune rezultate in vitro au fost, in final, selectate (5ASA; HNT-5ASA; HNT-DDM1ES – 5ASA; HNT-DDM1ES βCD – TMPTM – 5ASA) si testate in vivo de partenerul P2 UMF prin evaluarea toxicitatii si a teratogenitatii, evaluarea efectului anti-inflamator al mesalazinei pe soareci cu colita ulceroasa indusa.

In concluzie, echipa de cercetare a proiectului MEDEXIBD (CO, P1 si P2) a indeplinit obiectivele propuse pentru Etapa 2/2023 a proiectului MEDEXIBD iar gradul de realizare al obiectivelor si rezultatelor propuse a fost de 100%.

Raport Etapa 3 - 2024

Se va completa

bottom of page