Obiectivul principal
Obiectivul principal al proiectului MEDEXIBD consta in dezvoltarea unei noi tehnilogii de laborator in ceea ce priveste sinteza de forme farmaceutice utilizate in tratamentul IBD. Primul obiectiv al proiectului este reprezentat de incapsularea mesalazinei in nanotuburile de argila (haloisit - HNT) dupa ce au fost functionalizate prin silanizare cu diversi agenti de silanizare cu grupari metacrilat polimerizabile. Al doilea obiectiv al proiectului consta in atasarea pe suprafata metacrilata a HNT si de capetele acestuia a unor structuri supramoleculare precum β-cyclodextrina, obtinandu-se astfel o argila acoperita.
Proiectul are ca scop principal contributia la cunostintele stiintifice biomedicale indeplinind de asemenea cerintele de mediu prin dezvoltarea de noi strategii de obtinere a sistemelor de eliberare controlata sensibile la variatii de pH, cu puternic efect terapeutic asupra Bolii Intestinale Inflamatorii (IBD), obtinute prin exploatarea resurselor regenerabile. In acest context intentionam sa sintetizam sisteme pentru eliberarea tintita a mesalazinei (medicament cu efect terapeutic asupra IBD) pornind de la compusi naturali: haloisit si ciclodextrina, ce vor fi modificati chimic. MEDEXIBD vizeaza functionalizarea rationala a nanotuburilor de argila si a ciclurilor polizaharidice pentru a obtine compusi metacrilati cu reactivitate ridicata care favorizeaza o eliberare tintita a medicamentului din forma finala, in colon. Pentru indeplinirea acestei misiuni cei doi compusi functionalizati vor fi reactionti utilizand o tehnica foto-chimica de polimerizare prietenaosa mediului, ce utilizeaza radiatia in domeniul vizibil, obtinand astfel tuburi de haloisit acoperite cu structuri supramoleculare de β-cyclodextrina care, gratie radicalilor vinilici configureaza sisteme sensibile la variatii de pH.
Mesalazina va fi prezenta atat in argila cat si in ciclodextrina iar profilul de eliberare tintita in colon va fi stabilit prin tehnici foarte bine puse la punct. Avand doua gazde diferite pentru medicamentul utilizat, sistemele finale au abilitatea de a inhiba eliberarea mesalazinei atunci cand acestea intalnesc medii cu pH acid sau neutru manifestand totdata un efect terapeutic imediat aupra zonei afectate.
Toate sistemele de eliberare cu potential ridicat (supuse unei selectii preliminare riguroase) vor fi testate in vitro din punct de vedere toxicologic, farmacologic, biochimic si anatomopatologic stabilind astfel pentru mesalazina incapsulata in formele farmaceutice formulate si definite de MEDEXIBD un profil farmacotoxicologic pus la punct intr-un mod temeinic.